Nya hållbara trafiklösningar
Städers utformning har sedan mitten på 1900-talet utgått ifrån bilen som det dominerande trafikslaget och utvecklingen fokuserade på att alla skulle ha möjlighet att med bil lätt ta sig in i och ut ur städerna.

I takt med den ökade bilismen har vi sett dess baksida med luftföroreningar och klimatutsläpp, otrygghet i trafiken och framkomlighetsproblem. Trafikköer är exempel på något som är dåligt ur alla tre hållbarhetsperspektiven: miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Bilar kommer förmodligen alltid att behövas, men för att få till mer hållbara trafiklösningar kan inte bilen vara i centrum. Under senare år har vi börjat skönja ett paradigmskifte i stadsplanering där bilarna får maka på sig till förmån för gångtrafikanter, cyklister och kollektivtrafik. Det finns även trender som elektrifiering, automatisering och tjänstefiering som har potential att samverka till ett mer hållbart transportsystem.
Huvudpartner till KTH-studenters Hyperloop-projekt
I april gick MTRX in som huvudsponsor till KTH Hyperloop, ett ambitiöst projekt av ett student-team från KTH för att ta fram en fungerande Hyperloop Pod. Målet är att podden ska tävla i 2020 års upplaga av Elon Musks Hyperloop Pod Competition i Kalifornien.
En Hyperloop är ett höghastighetståg som färdas i en tunnel av vakuum upp till 1200 km/h, vilket hade inneburit att stockholmare hade kunnat färdas miljövänligt till Göteborg, Helsingfors eller Malmö på under 30 minuter.
Kombinationsresor
För att få fler att välja bort bilen kan vi inte bara straffa ut bilisterna med höjda skatter och avgifter, vi måste också erbjuda attraktiva alternativ. En viktig del i detta är att fortsätta utveckla kollektivtrafiken enligt det vi beskrivit under Fokusområde 1, men vi tror även att det framöver kommer att bli allt viktigare att hitta smidiga lösningar som kombinerar olika transportslag på ett sätt som är effektivt, hållbart och som ger en bra kundupplevelse.
Många av våra resenärer kombinerar olika trafikslag där vissa inte finns med i kollektivtrafiken, exempelvis cykel, fjärrtåg, bil och taxi. Inom kollektivtrafiken kan vi göra dessa byten enklare genom att säkerställa att det finns bra cykelparkeringar och, där det är lämpligt, infartsparkeringar i anslutning till stationerna.
Det pågår projekt som tittar på hur den här typen av kombinationsresor ska kunna göras så smidigt som möjligt och som även skulle kunna inkludera gemensamma betallösningar/abonnemang och nya typer av appar. Ett exempel där vi inom MTR samverkar för att realisera detta är initiativet Hållbar Mobilitet Som Tjänst som vi medverkar i sedan 2018.
Senast uppdaterad: 2021-06-29