Hållbarhetsarbetet motiverar hela vår organisation
År 2022 kommer att gå till historien som året då pandemin släppte sitt grepp om Sverige. Samhället öppnade upp igen och resenärerna började återvända till kollektivtrafiken och tåget.

Vi kommer också att minnas det som året då Ryssland invaderade Ukraina. Jag kan med stolthet säga att vi var det första tågbolag som hjälpte de ukrainska flyktingarna genom att erbjuda dem fria resor med MTRX. Kort därpå följde SL efter. För oss på MTR kommer vi också att minnas 2022 som året då vi blev klimatneutrala – en viktig milstolpe i vår strategi för att vara med och driva en positiv klimatutveckling.
Vår största möjlighet till direkt positiv klimatpåverkan är att bidra till att fler väljer att resa kollektivt, i stället för att ta bilen eller flyget. Då krävs det att vi är det bästa alternativet i våra resenärers vardag och levererar trygghet, punktlighet och kvalitet under hela deras resa. Som MTRX, som för sjätte året i rad hade nöjdast resenärer bland alla tågbolag enligt Svenskt Kvalitetsindex. Och som MTR Tunnelbanan, där kundnöjdheten i mars nådde en rekordnivå på 89 %.
Men vi nöjer oss inte med det, vi har också högt uppsatta mål för vårt eget klimatarbete. Under året har vi som första nordiska operatör inom passagerartåg fått våra vetenskapligt baserade utsläppsreducerande mål i linje med Parisavtalet godkända. Vi vill också vara med och bidra till att göra hela järnvägsbranschen mer attraktiv. Därför är vi bland annat delaktiga i Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, vars främsta syfte är att driva järnvägens förbättringsarbete.
Ett annat initiativ för att stärka tågbranschen, är de lokförarutbildningar vi bedriver i egen regi. Tågbranschen har under de senaste åren lidit av en nationell lokförarbrist, vilket även var kännbart under 2022. Sedan 2017 driver vi yrkeshögskoleutbildning för lokförare. Dock kan vi se att de utbildningar som har beviljats inom ramen för yrkeshögskolorna i Sverige inte räcker för att tillfredsställa behovet av nya lokförare. Därför startade vi under 2022 även en egen lokförarutbildning, vilket kommer att leda till att närmare 100 nya lokförare examineras under 2023.
För oss på MTR handlar hållbarhet också om att bidra till ett välmående samhälle. Vi både verkar i och påverkar samhället genom vår verksamhet. MTR:s kärnverksamhet främjar social hållbarhet och kan därmed ha stort positivt genomslag inom flera områden. Vi engagerar oss lokalt, exempelvis genom vårt återkommande deltagande på Järvaveckan eller när vi initierar och deltar i lokala samverkansforum för trygghet. Som en stor arbetsgivare – en av Stockholms största privata – kan vi bidra på många sätt. Vi tror på att ha medarbetare som reflekterar samhällets mångfald där varje kompetens tas tillvara. Vi tror också på att ge varje medarbetare förutsättningar att växa, både i sin yrkesroll och inom företaget.
Med vår storlek och vårt genomslag i samhället är det vår uppgift att fortsätta göra allt vi kan för att fler ska välja att resa hållbart – men också fortsätta att utmana oss själva inom ekologisk och social hållbarhet.
Henrik Dahlin, vd MTR Nordic
Senast uppdaterad: 2023-07-04