Anna Levin föreläser på KTH för studenter som deltar i “The 2023 metro train project”
2023-02-10 13:39
Anna Levin jobbar idag som verksamhetsutvecklare på MTR och har en lång och gedigen erfarenhet från sina 21 år i olika roller inom tunnelbanan. Hennes kompetens från föraryrket och specialistkunskap om tunneltåg var eftertraktade när Anna besökte KTH och föreläste för KTH studenterna som medverkar i “The 2023 metro train project”, som är en del av kursen Systemkonstruktion.
Studenterna som deltar i projektet kommer från civilingenjörsprogrammen Maskinteknik samt Design och produktframtagning med utbytes- och masterstudenter från hela världen. De har precis påbörjat kursprojektet "The 2023 metro trainproject", där de ska bygga om ett tåg från början av 90-talet till att kunna fungera i Stockholms tunnelbana. Som inspiration har de den senaste tågmodellen, den vita C30 vagnen som förnärvarande körs på röd linje i Stockholms tunnelbanan.
- Det var väldigt inspirerande att få besöka KTH och träffa alla studenter som deltar i det här projektet och kunna dela med mig av min kunskap. Det kom många frågor på slutet av föreläsning om allt från hur förare kan hanteralövhalka till hur lång utbildningen är för att köra C30, som den senaste tågmodellen heter, säger Anna Levin, verksamhetsutvecklare på MTR Tunnelbanan.
Under föreläsningen fick studenterna veta mer om tunnelbanans olika signalsystem och hur de påverkar körningen, vilka olika vagntyper som finns samt hur nya vagntyper och signalsystem har introducerats i Stockholms tunnelbana. Anna beskrev exempelvis vilka moment föraren utför varje dag och varför föraren måste öppna hyttdörren och titta längs tågsidan vid varje station.
- Jag måste säga att jag är glatt överraskad över det goda stöd jag fått från järnvägsbranschen inför detta års projekt! Tunnelbana åker alla och därför kan alla studenter, oavsett bakgrund, ta till sig tekniken lättare, det var väldigt värdefullt att få träffa Anna Levin och få ta del av hennes långa erfarenhet och kompetens från tunnelbanan, säger Ellen Bergseth som är kursansvarig och examinator för kursen Systemkonstruktion.
Hela klassen på cirka 60 studenter från olika mastersprogram är en projektgrupp med ett gemensamt mål uppdelat i flera undergrupper, vilket gör det möjligt att lösa problem med högre grad av komplexitet. I projektet ska de tillämpa teoretiska kunskaper i ett mer praktiskt och "bigpicture"- sammanhang.
Senast uppdaterad: 2023-02-10