Från musikalartist till svetsare – möt Martin Hallberg
2024-01-23 10:40
Martin Hallberg började som svetsare på MTR för ett antal år sedan och arbetar idag som kvalitetstekniker på MTR Tech. Efter att ha jobbat i sju år som artist inom sång, dans och teater, och ha studerat vid Performing Art School i Göteborg, ville han röra sig till en helt ny bransch. Och det blev en fullträff.
Hur kom det sig att du med din bakgrund hamnade på MTR – och utbildade dig till just svetsare?
Min inställning till artistyrket har alltid varit att syssla med det så länge jag tycker det är roligt. Och någonstans längs vägen, kanske de sista par åren, började jag fundera mer på varför jag gör det jag gör och kände att jag vill till en helt ny bransch, göra något helt annat. Jag fick upp ögonen för svetsning och fick direkt en romantiserad bild av att bygga i stål, kreativt, roligt – det vill jag göra! Så fick det bli och har känt mig hemma sedan första kursen jag gick.
Berätta – svetsare, det är ett yrke många inte har så stor koll på – berätta om yrket!
Man sammanfogar material, det är väl egentligen huvudsyftet med svetsning. Det är så klart jättemycket mer bakom, men det korta svaret på vad en svetsare gör, är att vi sätter ihop två saker. I mitt fall metall, rostfritt stål, inom tunnelbaneverksamheten. Jag jobbar med huvudkonstruktionen på C20-vagnarna i tunnelbanan. Det jag varit involverad främst i som svetsare är byte av koppel, det vill säga länken mellan alla vagnarna, och den nya koppelkonstruktionen och hur vi uppdaterar den för att den ska leda till en längre livstid för tunnelbaneflottan.
Hur hittade du till MTR?
Jag sökte till MTR nästan direkt efter min utbildning, men fick ett nej tillbaka eftersom jag saknade yrkeserfarenhet. Men efter samtal med MTR så visade det sig att det fanns ett slip- och kapjobb som var tillgängligt som jag skulle kunna börja med, vilket jag tackade ja till. Min tanke var att få in foten, förklara vilken nivå jag ligger på, och kunna visa mina svetskunskaper på plats. Det var en framgångsrik strategi och fick göra ett svetsprov, och på den vägen är det.
Hur var det att börja som svetsare på MTR?
Så kul! Det jag började med var själva koppeldelen. Mycket fokus låg i början på att lära sig metoden, att utföra koppelsvetsningen på rätt sätt.
Idag jobbar du som kvalitetstekniker – vad innebär det?
Efter drygt två år som svetsare började jag syssla med metodutveckling, vilket också innebär mycket svetsning, och är idag kvalitetstekniker. Det innebär att jag har en övergripande koll på kvaliteten på våra svetsarbeten som vi jobbar med.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
När jag jobbar som svetsare är det första jag gör när jag kommer till jobbet att låsa upp verktygslådan och slå på alla strömkällor. Och så följer jag en konkret kriterielista utifrån en instruktion och sätter igång med svetsarbetet som varar i cirka en vecka per vagn i snitt. Och i mitt nuvarande jobb som kvalitetstekniker, är det snarare en start vid datorn och checka mailen. Granska de avvikelser som kommer in och hur ser dagens fokus ut. Ett exempel kan vara att det kommit in utmattningsspricka vid långbalken vid ett specifikt dörrhörn, där går vi in och gör en provning och ser var och om det finns en spricka och försöker reda ut varför den finns där. De flesta avvikelser som vi stöter på är inget som hindrar tåget från att åka, men vi behöver planera och reparera när tåget står där, och undvika att ställa av ett tåg i ett senare skede. Det är många och viktiga avvägningar som sker, och i den processen är min roll central.
Varför ska man jobba som svetsare på MTR?
När jag började som svetsare på MTR hade vi otroligt roligt, ett sammansvetsat gäng så att säga. Med modern teknik, bra utrustning och fräscha lokaler, kan jag kan verkligen rekommendera MTR som arbetsplats. Och vi behöver bli fler på MTR som jobbar med vår tunnelbaneflotta, så sök som svetsare hos oss på MTR! Det är helt klart värt det.
Här kan du söka jobbet som svetsare hos MTR Tech
Senast uppdaterad: 2024-06-28