Tips för säkert resande i vinter
2016-01-13 10:50
Nu är det vinter och skidan den slinter. Men inte bara skidan utan också skosulor, käppar och rullatorer. Under den kommande vinterperioden är risken för hala fläckar på plattformar och i trappor större så det gäller att se upp. Statistik visar att åldersgruppen 65+ är extra drabbad. Här kommer tips för att undvika olyckor i tunnelbanans miljö.
Varje dag genomförs mer än en miljon resor med Stockholms tunnelbana. Tunnelbanan i sig är ett mycket säkert transportmedel men det finns många utomhusplattformar och i vintertid följer slask och grus med i trappor och biljetthallar. MTR:s statistik tyder på att ca 40 procent av alla fallolyckor drabbar just ålderskategorin 65+ och de första månaderna på året, vintermånaderna, i något större utsträckning än övrig tid på året.
– När vädret växlar mellan plus och minusgrader kan det lätt bli halt ute, särskilt i trappor och på plattformar, säger MTR:s chef för fastighet och internservice Amanda Grände. Vi sandar förstås men om du ändå tycker att det känns halt, säg gärna till vår medarbetare i spärrkiosken så kan hen ringa på förstärkning som säkrar upp med mera sand eller städar upp pölar och liknande som kan bildas av smältvattnet inomhus.
De allra flesta olyckorna bland åldersgruppen 65+ sker i rulltrapporna (ca 56 procent). De vanligaste orsakerna är att man fastnat eller tappat balansen p.g.a. krycka, rullator eller rullstol. Näst vanligast är fall på plattform eller i biljetthall. De vanligaste orsakerna där är berusning och fall vid av-/påstigning. Ca 13 procent av fallen beror på att personen halkat.
Tips för att undvika olyckan:
- Håll i dig i trappräcket/handledaren och gå försiktigt. Om du ser dåligt eller har svårt att gå i trappor, välj hissen.
- Tänk på att även om du är inomhus kan det bli halt av grus och slask så var extra noga att hålla i handledaren i rulltrapporna också.
- Undvik alltid att stå och gå på den vita linjen, närmast plattformens kant. Det bildas lätt isfläckar där många personer står och går. Detta är extra viktigt i tider med halka och på utomhusplattformar.
- Håll noga uppsikt när du reser med barn. Inget bus i hala stationshus!
- Stå still när tåget kommer.
Det går att få extra hjälp
Många som är rädda för att falla och bryta sig drar sig för att gå ut. Den som känner sig osäker kan alltid boka ledsagning via SL. Då kommer en kundservicevärd från MTR och hjälper till med ledsagning ända från spärrkiosken och in i tåget (ja även ut från ankomststationen om man så vill). Det går att boka på nummer 020-120 20 22. Förbeställning måste göras senast en halvtimme före avfärd.
Senast uppdaterad: 2019-12-06