Funktionella, attraktiva, och trygga kundmiljöer

MTR har i uppdragsavtalet med Trafikförvaltningen ett stort ansvar för att säkerställa hela, rena och trygga kundmiljöer för resenärerna. En del i att uppnå detta är att både internt samt i samverkan med Trafikförvaltningen och andra aktörer arbeta aktivt mot klotter och skadegörelse. Stort fokus under 2016 har legat på att ytterligare förbättra och snabba på vår process för rapportering och borttagning av klotter och skadegörelse. Att snabbt ta bort skadegörelsen och återställa ytskikt har preventiv effekt eftersom tunnelbanan blir en oattraktiv plats för skadegörare samtidigt som det skapar en renare och tryggare kundmiljö.

Vi har under året också arbetat med att sprida information om hur varje medarbetare kan arbeta preventivt mot skadegörelse. I hög grad handlar det om att vara synlig och uppmärksam samt samverka med trygghetsskapande resurser. Information har också getts om vanliga tillvägagångssätt hos skadegörare och hur vi kan agera för att minska problematiken.

Vi drev under 2016 ett skadeståndsärende mot skadegörare där klotter i samband med obehörigt spårbeträdande orsakade stopp i trafiken med resulterande trafikbortfall. Det faktum att MTR senare vann det ärendet kan förhoppningsvis vara ett steg i rätt riktning och leda till minskad skadegörelse i tunnelbanan.

Det projekt som initierades 2014 för att förebygga olyckor i stationsmiljö fortgick och avslutades under 2016. Projektet har tagit fram en modell för att bryta ner de övergripande målen för resenärsolyckor inte bara per fokusområde utan även ner till enskilt stationsområde och implementeras även i stationschefernas uppföljningsverktyg.

Under våren och sommaren 2016 fortsatte det pilottest med dekaler i rulltrappor som startade i samband med säkerhetsmånaden i oktober 2015. Beteendemätningarna hos rulltrappsresenärer visar att fler höll i handledaren i slutet av pilotperioden jämfört med basmätningar genomförda i januari-februari 2015, och samtidigt har skadefrekvensen i rulltrappor på T-Centralen minskat. Många faktorer påverkar antalet skadade i rulltrappsolyckor där dekalernas budskap att hålla i handledaren är en viktig faktor för att minska dessa olyckor.

Under året har vi utvecklat vår position i olika samverkansforum i Stockholmsregionen och därmed blivit en naturlig del i både lokala och övergripande samverkansforum och trygghetsvandringar. Olika samverkansforum kan vara:

1. Lokala brottsförebyggande råd där kommundirektör, nämndmedlemmar, lokalpolisområdeschef, kommunpolis, grundskolechef, preventionssamordnare och MTR träffas och pratar om övergripande trygghetsarbete inom kommunen. 

2. Platssamverkan för ett utvalt område där trygghets- och säkerhetssamordnare, kommunpolis, säkerhetschefer på några företag med intresse i platsen, socialförvaltningen, trafikkontoret och några ytterligare intressenter träffas och pratar om operativa åtgärder för ökad trygghet inom den utvalda platsen.

Vi samverkar även med andra aktörer för att skapa en tryggare tunnelbanemiljö, både i och kring tunnelbanan. Under året arbetade vi bland annat tillsammans med följande aktörer:

Tryggare Sverige. På uppdrag av MTR och Trafikförvaltningen har stiftelsen Tryggare Sverige genomfört 10 st trygghetsanalyser i Stockholms tunnelbana, fem st på röd linje och fem st på grön. Flera av dessa analyser har sedan presenterats i samverkansforum som en utgångspunkt i det gemensamma arbetet inom det aktuella området.

Myndigheter. Vi har deltagit i trygghetsvandringar både i områden kring tunnelbana och pendeltåg tillsammans med representanter från kommun, Polis, frivilligorganisationer och näringslivet i syfte att identifiera förbättringsområden samt säkerställa gemensam utgångspunkt i arbetet med ökad trygghet inom aktuellt geografiskt område.

SL. Inom ramen för SL-avtalet ska vi också genomföra 600 timmar skolinformation till främst Stockholms läns femteklassare varje år. Under året kom vi upp till 646 timmar i 60 skolor.

 

Ansvarig för funktionella och attraktiva kundmiljöer är Chef Station på MTR Tunnelbanan Henrik Dahlin. Ansvarig för trygga kundmiljöer är säkerhetsdirektör på MTR Nordic Bengt Carlsson.


 

Senast uppdaterad: 2017-05-09