Globala målen

Globala målen

FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling

I september 2015 beslutade FN:s 193 medlemsländer gemensamt att anta 17 globala mål för hållbar utveckling, även kallade Agenda 2030. Syftet är att fram till år 2030 uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över.

Företag har en otroligt viktig roll i att bidra till agendans måluppfyllnad och vi på MTR har möjlighet att bidra till flera av dessa mål. Det viktigaste målet för oss är Mål 11 Hållbara städer och samhällen som går rätt in i kärnan av vår verksamhet. Utveckling av spårbunden kollektivtrafik ser vi som en förutsättning för att skapa hållbara städer. Utöver det värde som vi skapar för våra resenärer genom att snabbt och smidigt kunna ta sig till arbete, skola och andra aktiviteter så skapar kollektivtrafiken även stora indirekta värden. Ett tydligt exempel på det är att fastighetspriser i närhet till kollektivtrafik tenderar att vara högre. Kollektivtrafiken medverkar också till att minska trängseln för övriga trafikanter och bidrar till ökad trafiksäkerhet. Den minskade miljö- och klimatpåverkan som kollektivtrafiken innebär jämfört med bilen är en oerhört viktig faktor.

Nedan är en sammanställning av vilka globala mål som MTR har störst möjlighet att påverka och hur vi kan bidra.

 SDG1SDG2

MTR:s koppling till de globala målen

 

Det finns även mål där vi kan bidra indirekt genom vår verksamhet, exempelvis mål 3 Hälsa och välbefinnande och då främst KPI:n 3.6 Halvera antalet dödsfall och skador i trafikolyckor i världen.

För oss är det även självklart att göra affärer på ett schysst sätt och vi har nolltolerans mot alla former av mutor och korruption vilket stödjer mål 16 Fredliga och inkluderande samhällen, där KPI 16.5 handlar om att väsentligt minska alla former av korruption och mutor.

Senast uppdaterad: 2019-03-22