Mångfald och jämställdhet

För oss är det självklart att ha en god balans vad gäller kön, sexuell läggning, etnicitet, åldersfördelning och religion bland våra medarbetare. Vi vill spegla det samhälle som vi verkar i.

Arbetet med mångfald och jämställdhet styrs via en likabehandlingspolicy. Vår policy sätter ramverket för hur vi ska arbeta med likabehandling och mångfald inom hela MTR Nordic-koncernen. För att ta reda på hur våra medarbetare anser att vårt arbete med detta hanteras ställer vi frågor kring området i vår medarbetarundersökning.

Mer konkret arbetar vi med mångfalds- och jämställdhetsfrågor på olika sätt. Vi utbildar och informerar löpande våra chefer kring området via bland annat föreläsningar och workshops. Vi ställer krav på anlitade rekryteringsföretag att väga in mångfaldsfrågor vid rekrytering av främst högre chefer och tjänstemän.

För att skapa en jämnare könsfördelning bland tunneltågförare genomförde vi, med start under 2015, utbildningstillfällen endast för kvinnor. Detta koncept har vi fortsatt med även under 2016.  

Inom MTR Tech har vi arbetat med att rekrytera fler kvinnor, vilka 2015 endast utgjorde fem procent. Under 2016 gjordes det därför ett krafttag för att få in fler kvinnor i verksamheten vid nyrekryteringar. Detta resulterade i att av de tjänster vi rekryterade för under året anställdes fem kvinnor.
För att även stötta de kvinnor som redan arbetar inom MTR Tech har vi ett nätverk för tjejer som träffas två gånger per år. Syftet med dessa är i första hand enbart att möjliggöra ett socialt forum för kvinnor inom verksamheten, men i andra hand även skapa ambassadörer hos de tjejer som arbetar hos oss idag för att i slutändan locka fler kvinnor till MTR Tech.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi även utvecklat ett integrationsprogram för att erbjuda nyanlända med högre utbildning kvalificerade jobb inom MTR, där arbetet motsvarar deras bakgrund och kompetens. Första pilotomgången startades under första halvåret 2016 då vi erbjöd en tjänst inom IT på MTR Nordic och en tjänst inom Programs and planning inom MTR Tunnelbanan. Vi kommer under 2017 utvärdera konceptet för att analysera möjligheterna till fortsatt samarbetet.  

 

Ytterst ansvarig för mångfald och jämställdhet är HR-direktör för MTR Nordic Tomas Pira. För de olika affärsområdena ligger ansvaret på respektive HR-chef; Johanna Thermaenius, HR-chef på MTR Tunnelbanan och Gunilla Wård, HR-chef på MTR Tech. 

Senast uppdaterad: 2017-05-09