Indirekt ekonomisk påverkan genom att göra effektivt resande möjligt

Stockholms tunnelbana har en central samhällsfunktion som möjliggör ett effektivt och miljöanpassat resande för väldigt många. Blir det störningar eller stopp i tunnelbanan kan de samhällsekonomiska effekterna bli stora. I MTR Tunnelbanans avtal med Trafikförvaltningen påtalas vikten av en pålitlig tunnelbana. I vårt arbete ser vi även till resenärens hela resa när de reser med oss vilken medför samverkan med andra transportsystem för att kunna genomföra en så bra och effektiv planering som möjligt. Läs mer om detta under fokusområde Gör effektivt resande möjligt och Punktlighet och tågtillgänglighet.

Kista 1 stor

 

För att mildra effekten av trafikstörningar arbetar vi aktivt med att ge en bra störningsinformation. Detta gör vi genom att skapa förutsättningar för våra medarbetare att kunna agera vid olika typer av händelser. Vi har även hög beredskap för att sätta in ersättningstrafik vid behov, till exempel genom stand by-tåg och ersättningsbussar. 

För att leverera en trygg, säker och rätt dimensionerad kollektivtrafik även vid planerade avvikelser förutsätts en samverkan med omvärlden omkring trafiken. De frågor vi ständigt ställer oss är; vad är det som kommer att hända, när kommer det att ske, och hur kommer det att påverka resandet och trafiken? Informationen och samverkan styr sedan vilka resurser som tillsätts för att klara avvikelsen, såväl internt hos oss som hos andra parter.
Vi är aktivt med och medverkar i forum som rör planerade avvikelser, såsom evenemang och kommande spåravstängningar, och driver frågan om samverkan med stadens myndigheter och arrangörer. Genom att vi agerar proaktivt kring samverkan lyckas vi regelbundet genomföra stora evenemang och komplicerade avstängningar med minimal påverkan för resenärer och tredje part.
Under 2016 deltog vi i forum för att hantera upplägget för Eurovision Song Contest som gick av stapeln i Globen i Stockholm mellan den 10-14 maj.
Vi är även med i planeringen inför fotbollsderbyn i Stockholm för att i största möjliga mån undvika oroligheter mellan supportrar samt säkra att resenärerna får en trygg och säker resa.

Vi var även närvarande i Almedalen under juli 2016, där vi deltog i seminarier och hade möten med intressenter. Vi ser vår närvaro i Almedalen som ett sätt för oss att positionera MTR inför kommande affärer, stärka vår relation med nuvarande uppdragsgivare och påverka rådande affärsförutsättningar för koncernens verksamhet. Vi har varit på plats i Almedalen tidigare år och kommer även att närvara under 2017.

 

Ansvarig för indirekt ekonomisk påverkan genom att göra effektivt resande möjligt kopplat till tunnelbanan är Chef Trafik David Lagneholm.


 

 

Antalet påstigande med tunnelbanan har de två senaste åren ökat med 2,4% (2015) respektive 3,2% (2016) medan befolkningsutvecklingen i Stockholms län endast ökat med 1,2% (2015) respektive 1,3% (2016) vilket visar på behovet av väl fungerande kollektiva färdmedel och att våra resenärer är nöjda med hur vi driver tunnelbanan

 

 

Senast uppdaterad: 2017-05-09