Minskad kemikalieanvändning
Vi använder kemikalier för att städa och klottersanera kundmiljöer, stationer och vagnar, samt för att underhålla vagnarna på depåerna. Rätt kemikaliehantering är både en miljöfråga och en arbetsmiljöfråga. Ur ett miljöperspektiv är det viktigt att vi inte släpper ut skadliga ämnen till vatten. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det viktigt att de som hanterar kemikalierna gör det på ett säkert sätt för att undvika skada.
I SL-avtalet för MTR Tunnelbanan och MTR Pendeltågen ställs krav på oss när det gäller kemiska produkter. MTR Tech har också krav på sig från Stockholm vatten, Käppala förbundet och samtliga kommuners miljöförvaltningar längs tunnelbane- och pendeltågssträckning. Vi ska inte överskrida satta gränsvärden för oljehaltigt vatten, tungmetaller och kemiska/biologiskt nedbrytbara ämnen i utgående vatten från oljeavskiljare och reningsverk till kommunens vattenreningsverk. Vi mäter regelbundet kvalitén på utgående avloppsvatten vid våra depåer för att undvika att vi överskrider gränsvärden.
Det systematiska arbetet med att minska mängden kemiska produkter stöds av våra kemikalieregister. För att undvika att farliga kemikalier kommer in i verksamheten kontrollerar vi alltid innan inköp av nya produkter att de inte finns med på förbudslistor såsom SLL:s utfasningslista för miljö- och hälsoskadliga kemikalier. Vi arbetar även aktivt med att minska mängderna kemikalier, miljöanpassa sortimentet, hitta nya metoder utan kemikalier och förhindra oönskade utsläpp av kemikalier till avlopp.
Både inom tunnelbanan och pendeltågen genomför vi daglig stationsstädning enbart med joniserat vatten, vilket har många fördelar. Städningen blir mer effektiv, arbetsmiljön blir bättre och det är naturligtvis bra för miljön att undvika kemikalier i de fall det är möjligt. Dessutom innebär det även färre transporter och mindre avfall. När vi införde joniserat vattnen 2015 på tunnelbanan minskade vi mängden traditionella städkemikalier med 80 procent.
För att minska vattenutsläpp inom tunnelbanan använder vi oss av ångmaskiner för tvätt av vissa ytor istället för att tvätta med högtryck.
Fortfarande behöver vi dock använda kemikalier, framförallt i våra verkstäder och vid klottersanering. Vi har därför tydliga rutiner för inköp och hantering av kemikalier vilket följs upp löpande via olika interna revisioner. Vi rapporterar årligen data om vilka kemiska produkter vi använder och deras mängder till Trafikförvaltningen. Vi arbetar ständigt med att hitta alternativa metoder och mer miljöanpassade kemikalier för klottersanering, och utvecklar våra metoder för att skapa ”best practice”. Ett exempel på detta är att vi, istället för att sanera klotter med hjälp av kemikalier, då det är möjligt arbetar med glasslip och foliering.
Senast uppdaterad: 2019-03-15